Как да разпознаем качествения Алое вера гел за пиене

Има много продукти на Алое Вера по цял свят и заедно с тях съществува една действителна опасност за потребителите, които вярват, че препаратите от Алое от само себе си могат да правят чудеса, независимо от това:

 • кой ги произвежда,
 • какъв процес на стабилизация се използва и
 • какви стандарти за чистота са изпълнени.

Тъй като Алое Вера е естествен продукт, а не лекарство, производството и разпространението му в голяма степен е неконтролирано. Освен това нарастващата му популярност като продукт на алтернативната медицина насърчава много фирми да произвеждат всичко възможно, което може да съдържа в етикета „Алое Вера”.

Като общо правило, както точно се случва с плодовите сокове, вие като потребители ще трябва да търсите продукти, които са възможно най-близко до „прясно приготвено”.

Има четири стъпки, които можете да направите, за да постигнете това:

 1. Избягвайте продуктите, които подлагат Алое Вера на излишни и разрушителни процеси като: загряване, варене, изсушаване чрез замразяване и т.н.
 2. Уверете се, че етикетът посочва, че продуктът е сок или гел – също така се уверете, че продуктът има съдържание на Алое Вера над 90%.
 3. Проверете съставките, за да се убедите, че Алое Вера е първата съставка, а не вода или захар.
 4. Проверете цвета и вкуса – ще трябва да са подобни на пресния сок от грейпфрут (да съдържа малки парченца гел).

Всяка една от тези стъпки се описва подробно по-долу:

1. Избягвайте продуктите, които подлагат Алое вера на излишни процеси:
Процес на преработка на цял лист Алое Вера (Whole Leaf)

Това не е добра идея по две причини:

 • Външната кожа на листа е изключително токсична. Растенията я използват за естествена защита срещу консумацията им в естествената среда.
 • Ако продуктът е пресован за извличане на гела, части от външната кора неизбежно ще попаднат и в гела. Ако след това се филтрира, за да се премахнат токсичните части, наред с тях ще се отстранят и някои хранителни вещества на гела.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Горното не се препоръчва – търсете продукти, които използват само вътрешната част на листа!

Алое Вера на концентрат и  “Double Strength”

За да се постигне това, Алое Вера трябва да се свари или изсуши чрез замразяване и след това да се разбърка с половината количество вода. Това причинява проблеми, защото:

 • варенето или изсушаването чрез замразяване предизвиква загуба на голяма част от хранителните му ползи и го прави по-малко ефикасно;
 • естественото съдържание на гел във водата е част от това, което го прави толкова ефикасно, защото тази вода е необходима, за да помогне на хранителните вещества да се абсорбират от храносмилателния тракт.

Например, сравнете „портокалов сок от концентрат” с „пресен сок”. Колкото повече са преработвателните процеси, толкова е по-малко добре за крайния продукт.

Заключение: Горното не се препоръчва – търсете нещо по-естествено.

Таблетки и капсули или прах от Алое Вера

За да се постигне това, Алое Вера трябва да се свари или изсуши чрез замразяване. Това предизвиква проблеми, защото, както кахаме по-горе, неговото варене или изсушаване чрез замразяване предизвиква загуба на голяма част от „хранителните му ползи”, а естественото съдържание на вода го прави лесно усвоимо от храносмилателния тракт.

Една от многото ползи на Алое Вера в течна форма е, че прочиства храносмилателната система, така че да могат да се усвоят повече витамини и минерали. Много вероятно е таблетките, капсулите и хапчетата да преминат през тялото без никаква полза.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Горното не се препоръчва  – с възможното изключение за употреба при интерстициален цистит.

„Алое Вера филтрирано / хомогенезирано”

Всяко филтриране на Алое Вера може да отстрани някоя от хранителните му съставки и това е излишна стъпка, ако гелът на листа е бил правилно извлечен. Въпреки това някои производители избират да втечнят първо целия лист  и след това се стараят да филтрират токсините от външната кора. Правят това или защото е по-евтино, или заради маркетинга искат да нарекат продукта „цял лист”. Двата най-обичайни начина за филтриране са филтриране с въглеродни филтри и хомогенезиране.

Филтрирането с въглеродни филтри отстранява ензими, протеини, соли, необходими аминокиселини, витамин Β1, Β2, Β3, Β12, фолиева киселина, каротин, някои мастни киселини и салицилови киселини.

Хомогенезирането отстранява голяма част от естествените добри съставки на гела, защото това налага чрез използването на високо налягане да премине през микроскопични дупки. Това, което се отстранява, е различно в зависимост от точността на процеса. Ако не съществува причина да филтрирате пресен портокалов сок, следователно няма никаква причина да филтрирате и Алое Вера. Въпреки че думата „филтриране“ ни създава добри асоциации, тук тя не е една от тях.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Горното не се препоръчва – не е необходимо да филтрирате гел с добро качество.

алое вера с мастикова смола
Био Алое вера гел за пиене EVIO – 99% чист гел

2. Уверете се, че етикетът посочва, че продуктът е сок или гел

Проверете дали продуктът се нарича „сок или гел” – нещо, което означава, че съдържанието му на Алое Вера е над 95%.

Внимание, защото продукт, който може да съдържа по-малко от 10% Алое Вера, може да се нарича «Aloe Vera Drink».

3. Проверете съставките на продукта  

Има трик от страна на някои производители, които използват фразата: “Направено със 100% Алое Вера”. Това често означава доста вода със 100% Aloe Vera !!!

Отбележете, че сокове със 100% Алое Вера не могат да се постигнат, освен ако продуктът се продава от хладилник със срок на годност само няколко дни. (Както се случва с прясното мляко или действително естествения портокалов сок). Всеки друг продукт с толкова високо съдържание или със срок на годност от няколко месеца, ще трябва задължително да съдържа някакви стабилизатори. Ще е добре тези стабилизатори да са с естествен произход, а не синтетични (напр. аскорбинова киселина (Витамин С), токоферол (Витамин Е), ксантанова смола (от растения като кафяви морски водорасли) и др.)

Добавянето на количество вода в продукти от алое, подсладители, аромати и/или оцветители не представляват престъпление сами по себе си, ако честно са описани върху етикета на продукта. Продукти с по-голямо съдържание на вода и по-малко на алое, ще трябва да го отбелязват и да имат съответната цена.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: За повече ползи от използването на продукти от алое, Алое Вера трябва да е първата съставка.

4. Проверете цвета и вкуса на продукта

„Ако продуктът, който имате, прилича на вода и има вкус на вода, …, вероятно е вода за пиене”.

Някои продукти на пазара не се отличават много от горното описание.

Ако е продукт с изключително качество, ще трябва да има подобно сходство с пресен сок от грейпфрут, с късчета плод, фибри и всичко останало.

Също така ще трябва да има отчетлив, силен вкус, който много хора намират за неприятен или отблъскващ за пиене.

Картината показва каква трябва да бъде напитката от Алое Вера с изключително високо качество.

Важно е да разберете, че горните указания ще ви помогнат да намерите на пазара най-добрите продукти за пиене от Алое Вера.

Винаги да помните, че ако опитате една конкретна марка продукт за пиене от Алое Вера без успех, това не означава, че Алое Вера не работи лично за вас.

Може просто да означава, че сте опитали или погрешна марка, или погрешен вид продукт.

Бихте могли да имате много по-големи ползи с един висококачествен продукт като този на EVIO – Био Алое вера гел за пиене.

Вижте още : 5 основни ползи от приема на Алое вера гел

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.