Защо Алое вера има благоприятно действие върху храносмилателнaта система?

алое-вера-ползи

Алое вера се счита за растение-чудо, тъй като неговите лечебни ползи за здравето са много големи. Листата му са с високо съдържание на витамини като A, B1, B2, B6, B12, C и E, фолиева киселина и ниацин. Както и с много полезни  минерали: мед, желязо, натрий, калций, цинк, калий, хром, магнезий, манган.

Медицинските специалисти са убедени, че  алое е едно от най-лековитите растения, които съществуват в природата. То е безопасно за употреба и се използва от хора по целия свят за лечение на голямо разнообразие от здравословни състояния: от леки изгаряния до сериозни болести. Включително има благоприятно действие върху храносмилателния тракт.

Гелът от растението се препоръчва за лечение на стомашни заболявания и профилактика на нормалната работа на стомаха.

Възпалителните заболявания на стомашната лигавица са най-често  следствие от разрушителното действие на бактерията Helicobacter Pilori. Става дума за  изключително упорита и агресивна инфекция. Веществата, които тези бактерии произвеждат (ензими и ендотоксини), разтварят защитната стомашна слуз, причиняват смърт на епителните клетки и отслабват местния и общия имунитет. Борбата с инфекцията с антибиотични инжекции е само половината по пътя на изцелението. Също така е необходимо бързо възстановяване на увредените  зони, както и укрепване на техния имунитет. Силно концентрираните гелове алое за пиене (поне 90%), при проблеми с храносмилателната система, перфектно се справят с тази задача. Те съдържат уникални витаминни и ензимни комплекси, които:

  • имат изразени лечебни свойства при рани;
  • действат като бактериостатици;
  • укрепват имунитета;
  • компенсират недостига на витамини в организма.
алое вера с мастикова смола
Био Алое Вера Гел за пиене с мастикова смола

 

Предотвратява заболявания на стомашно-чревния тракт

Алое гелът е полезен не само в острия период на заболяването, но и като средство за предотвратяване на инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Това важи особено за хора от рискови групи, които са подложени на силен психоемоционален стрес, имат нередовно хранене, пушачи приемащи високи дози алкохол или лекарства, които дразнят стените на стомаха, червата и могат да провокират тяхното възпаление.

Никой не оспорва факта, че гелоподобният сок от алоето има определени полезни свойства: милиони хора по света го ползват за лечение на лигавицата на храносмилателния тракт. И наистина то дава резултати, които са потвърдени с конкретни научни експерименти.

Благоприятно действие при запек

В последните години се отчита, че запекът е здравословен проблем, който е резултат от съвременния начин на живот. Реално и тук идва на помощ чудното алое. Гелът или сокът от него може да се използва при запек. Съдържанието на естествени фибри подпомага храносмилането и подобрява движението на червата. Положителен резултат се получава приблизително 10 часа след поглъщане на една доза гел.

По своята същност, запекът е дисфункция на червата, проявяваща се в затруднение или в увеличаване на интервалите между движенията на червата. Дефекацията става лесна, когато редовно се използва алое. Растението е признато за едно от най-ефективните средства в тази неприятна ситуация.

Както споменахме, той има общо положително въздействие върху функциите на тялото. По отношение на запека, консумирането на лечебния гел от растението  помага на много нива. Ето какво прави:

  • подобрява функционирането на храносмилателната система, изчиства храносмилателния тракт и по този начин автоматично стимулира нормалните движения на червата.
  • Алое вера може също да инициира нормални движения на червата и спомага за омекотяване на втвърдени изпражнения, които допринасят за развитието на хронична форма на запек.
  • Известно е, че алоето е естествено слабително и следователно води до прочистване на червата.

От гелът няма странични ефекти и по този начин е напълно здравословно решение при хора, страдащи от запек.

Не бива да се забравя, че въпреки че Алое вера е доказано много ефективно средство при този проблем, винаги е най-добре да се направи консултация с лекар преди да се започне приема.

Важно уточнение относно домашните рецепти

В интернет се предлагат рецепти за различни начини за самостоятелно приготвяне на гел от растението. На пръв поглед е лесно – листа от Aloe Barbadensis Miller на възраст над три години се отрязват и държат  цели две седмици в хладилника. А след това им се обелва ципата. Изважда се гелоподобното им съдържание и се разбива в миксер или блендър. Но при липса на стерилност, готовата маса е заразена с патогенната флора от ръцете и частите на уреда. В допълнение, домашно направеният гел алое често съдържа парчета ципа – източник на вредния алоин, силно токсично вещество, което дразни стомаха и червата, причинявайки диария. Полученият ефект се бърка с лаксативното свойство на гела, въпреки че става дума всъщност за реакцията на организма към отравяне с алоин.

Невъзможно е да се пастьоризира или приготви 100 процента качествен гел в домашни условия за лечение на стомаха, защото най-важните му полезни свойства, се губят. По тази причина е добре да се закупи Алое гел от сертифициран производител с доказано добро качество.

Ето обаче нещо полезно, което ускорява лечебния ефект на гела от лековитото растение. Знаете ли, че мед често се добавя към него? Смята се, че подобрява терапевтичния ефект на природния лек и ускорява възстановяването на възпалените стомашни тъкани. Медът е много полезен за стомаха: помага не само за облекчаване на възпалението, но и служи за нормализиране на киселинността на стомашния сок.

Съществува още една голяма заблуда относно домашно приготвения гел от алое за лечение на стомашни проблеми.

Хората от групата  „Направи си сам“ вярват, че техният ръчно направен пресен гел се абсорбира напълно в стомаха.  Това е напълно погрешно. Само гелът от Алое вера в специализирано производство притежава това ценно лечебно качество.

куркума и черен пипер
Био Алое Вера Гел за пиене с мастикова смола

 

Дозировка и прием на Алое вера – какво е нужно да се знае?

Препоръчителната доза от гела е около 40-60мл на ден. Трябва да бъде разделено в два приема на ден – сутрин и вечер на гладко.  Така се улеснява движението на червата и ще доведе до тяхното изпразване.

В същото време е препоръчително да се спазва балансирана диета, богата на фибри и витамини, да има добра физическа активност и да намали психологическия стрес. Гелът от Алое вера е едно от най-добрите решения за предотвратяване на запек, тоест, той може да се ползва и профилактично.

Благодарение на противовъзпалителните, антисептичните и противогъбичните свойства на растението, се постига цялостен положителен ефект върху човешкото тяло.

Бъдете здрави и се грижете за своята добра здравословна кондиция с това незаменимо природно средство.

Алое вера гел EVIO

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *